vrijdag 26 september 2014

Voortplanten in een Fun land!

In mijn sociaal experiment keek ik even terug op de gang van zaken het afgelopen anderhalf jaar. We zijn 5 woningen verder in 3 verschillende landen en ik ben nog steeds niet tevreden. Soms blik ik melancholisch terug op het verblijf in Finland waar ik toen oh zo graag weg wilde.


Finland stond in de jaren 80, of ander oud tijdperk, bekend als de donkere en onbereikbare hoek van Europa waar de inwoners alle dagen bezopen met een mooi stuk in hun kraag liepen om de depressie te ontkomen. Niet alleen de bevolking was er depressief maar ook het klimaat. Tegenwoordig is dat heel anders en knagen de Finnen er vrolijk op varkensworstjes en luisteren ze naar Finse rap. Fins en rap: ook zo'n combinatie die je minstens één keer in je leven gehoord moet hebben! Het klimaat is echter nog niet zo overtuigd van de vrolijke stemming die er heerst en blijft nors.Hieronder is een stukje wat ik ooit geschreven heb als memo voor mezelf om in een mooi jasje te gieten voor op dit blog.

"Finland op zijn best, herinneringen van de Baltic prinsess en brand in Loppi. Angry birds en Sarkanniemi. Champginons plukken. Iemand zei: dat er te weinig mensen verspreid over een te grote lap land waren. Hierdoor zijn er te weinig combinaties van genen bij voortplanting en door de zwakker wordende genen ontstaan veel allergieën. Ze hebben er buitenlandse genen nodig of meer mensen om de "aller-genen" eruit te kunnen kweken."

Je bezit nu informatie uit eerste hand over het genen-tekort in Finland. Je kan je voorstellen dat ik destijds mijn beste Fins heb opgerakeld om deze gevoelige info te vertalen naar een blogwaardig en uiterst betrouwbaar stukje research.  Bronnen zijn hier niet belangrijk tenzij je per se moet weten dat ik het heb van een dronken stamgast uit de pub. Gebruik het in ieder geval in je voordeel maar je hebt het niet van mij als iemand je vraagt waarom je naar Finland op vakantie wil. Vraag me verder ook niet waar "champignons plukken" naar verwijst. Het kan niet anders of het is in een vlaag van verstandsverbijstering geschreven. Wellicht hoort er aardbeien te staan gezien de familie ooit eens een gezellig dagje aardbeien ging plukken en terug kwam met 3 emmers vol. De emmers verkeerden nog in goede staten maar de aardbeien hadden het als het ware begeven onder hun eigen gewicht. Zij vormden een soort ongefermenteerde aardbeienlikeur die ze vervolgens in onze groentebakken van de koelkast gegoten hebben. De aardbeien lagen er nog 2 weken maar zoals ik al had verwacht at niemand ze op, wellicht wilden ze wachtten tot het fermentatieproces voltooid was maar dit gebeurde dus mooi niet in mijn koelkast. En weg waren ze!

De rest van de memo zal ik hieronder door middel van travel tips uitleggen. Want wanneer iemand je dan toch vraagt waarom je naar Finland wil, heb je zo nog een paar mooie excuses. Zo is bijvoorbeeld het huren van een zomerhuisje een avontuur op zich, waar er vaak geen elektriciteit is en alleen een sauna dus geen warm water. Alles op zijn ouderwets! Waar manlief door gebrek aan survival skills ooit eens een houten krukje, waar de bbq op stond, in de as heeft gelegd...

Andere dingen in Finland:

Maak, zoals wij, een mini cruise met de Baltic Princess naar Tallinn in Estland.

Huur een zomerhuisje (mökki) zoals de Finnen.

Bezoek een aantal pretparken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dankjewel voor je kladje!