zaterdag 12 januari 2013

Verjaardagstaart

 

Ben je bekend met de jaarlijkse stress van het bakken van dit suikerbommetje? Dat komt wellicht omdat je een beginner bent zoals ik. Echter, als je er eenmaal aan begint met een heldere geest en een fit lichaam dan is het een fluitje van een cent. Verwacht alleen geen 5 lagig bakbeest met mechanisch bewegende delen want ik hou het graag simpel.


 
Ingrediënten
200 gram zachte boter
200 gram witte basterd suiker
200 gram bloem
4 eieren
1 zakje vanillesuiker

Benodigdheden
cakevorm of een ovenschaal
handmixer
pakje suikermassa
glazuur uit een tube
hagelslag 
pak slagroom (ongeklopt)

Verwarm de oven voor op 160 graden. Vet de cakevorm in met boter en bestuif de wanden met bloem. Klop nu de boter, suiker, vanillesuiker met een snufje zout in ongeveer 10 minuten tot een lichte massa. Klop nu 1 voor 1 de eieren erdoor. Voeg het volgende ei pas toe als het vorige helemaal is opgenomen in de massa. Spatel dan in delen de bloem door het beslag. Doe het beslag in de cakevorm en probeer de oven niet te vaak te openen totdat hij helemaal gaar is. Het duurt ongeveer een uur en 15 minuten. Prik met een satéstokje in de cake om te zien of hij nog vochtig is, dan kun je hem nog even laten staan.

Tip: om zeker te zijn dat de cake niet inzakt doe ik ook nog een snufje bakpoeder in de mix. Als de cake in de oven staat kun je vast de slagroom opkloppen. Als de slagroom niet luchtig genoeg wordt helpt het om hem weer even terug in de koelkast te zetten. Het is verstandig om de schaal waarin je de slagroom op gaat kloppen ook vooraf in de koelkast te zetten zodat deze goed koud is.

Gefeliciteerd, nu heeft men een cake!

Deze cake is naar eigen wens aan te kleden en in de gewenste vorm te snijden. Persoonlijk gebruik ik een ovenschaal en komt mijn cake er dus rechthoekig uit. Ik laat de cake afkoelen en dan snij ik hem horizontaal doormidden. Hiertussen smeer ik aardbeienjam en een laag zelf opgeklopte slagroom. Vervolgens leg ik de delen weer terug op elkaar en smeer ik de gehele cake in met slagroom. Dit doe ik met behulp van een spatel. Vervolgens neem ik uit de verpakking een suikermassa die zal fungeren als het glazuur. De suikermassa rol ik uit met een deegroller op een vetvrij papier. Het velletje suikermassa leg ik bovenop de taart. Op de zijkanten van de taart strooi ik hagelslag en druk deze een beetje aan. Als laatste gebruik ik de tube glazuur om de tekst op de taart te schrijven. Je kan voor de sier nog meer slagroom bovenop de taart spuiten. Ik rol daarvoor een vetvrij papier op tot een toeter en knip aan de onderkant een gaatje. Hierin schep ik de slagroom en voilá: een zelfgemaakte slagroomspuit!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dankjewel voor je kladje!