zaterdag 12 januari 2013

Chai

 

In de Nederlandse volksmond staat dit verkwikkend, warme drankje na de maaltijd ook wel bekend als Indiase thee. Als je een koffiemens bent zoals ik, en je gelijk afkickverschijnselen krijgt bij het missen van je dagelijkse dosis, dan is dit recept eens het proberen waard. Wie weet kun je die verslavende kopjes koffie  vervangen met thee!


Benodigdheden
Pan
Losse thee ("normale" of donkere soorten)
Suiker
Kruiden naar wens, bijvoorbeeld verse gember, kardemom, kruidnagel, kaneel en venkel.
(volle) Melk
Theefilter of klein vergiet

Men neme een pan en meet het aantal kopjes melk af. Voor 2 kopjes chai vul ik 2 keer een kopje met melk en gooi deze in de pan. Meestal doe ik nog een half kopje melk extra vanwege het verdampen als de melk aan de kook wordt gebracht. Zet de pan op het vuur en voeg nu de losse thee toe. Voor elk kopje melk reken ik een volle theelepel thee. In dit voorbeeld doe ik nu dus 2,5 theelepel thee bij mijn melk, los in de pan. Voeg ook kruiden naar wens toe. Persoonlijk vind ik gemberthee erg lekker en snijd ik verse gember in dunne plakjes. In de Indiase keuken kookt men uit de losse hand en moet je dus even testen hoeveel kruiden je lekker vind. Voor 2 kopjes raad ik aan om een stukje gember te snijden ter grootte van het bovenste kootje van je pink. Voor de overige kruiden kun raad ik de hoeveelheid van een mespuntje aan en kruidnagel maar ééntje. Breng alles aan de kook, af en toe eens met een houten spatel roeren zodat de kruiden en thee niet aan de onderkant van de pan plakken. Let op: voor de leken onder ons die nog niet eerder melk gekookt hebben in een pan! Melk stijgt ineens erg snel en stopt niet direct met koken als men het van het vuur haalt. Laat de thee goed doorkoken tot een lichtbeige kleur.

Voilá! Schenk de thee vanuit de pan met het theefilter in het kopje. Heerlijk genieten.

"Wat zegt u, theefilter?!" Ja dat groene ding bovenin die foto op het kladpapier...

Als je de behoefte zou hebben om je thee nog lekkerder te maken, kun je hem eens een paar keer overgieten in een ander kopje. Zoals deze man in Thailand:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dankjewel voor je kladje!