zondag 13 januari 2013

Satésaus






Chinees voedsel zonder satésaus is ondenkbaar! Tenminste, daar zijn alle Nederlands ingezetenen zonder pinda allergie het wellicht volmondig mee eens. Wat als je zelf die lekkere satésaus thuis kunt maken? Misschien hoef je dan niet meer met hangende pootjes richting 'die ene' Chinees op de hoek. Die waar je bij de vorige foute bestelling nog van had gezworen dat het "De laatste keer!" was.



Benodigdheden
Pan
Pindakaas
Knoflook (bij voorbaat vers)
Tomaten
Zoete ketjap
Suiker
Sambal
(volle) Melk
Half blokje bouillon

Zakt de moed je al in de schoenen bij het lezen van de benodigdheden en heb je de neiging om de missie Satésaus af te breken? Dan koop je toch gewoon lekker zo'n potje. En voor de wat avontuurlijkere ziel is er ook nog de optie van een zakje

Dan volgt nu het recept, voor de echte doorzetters

Verwarm een half kopje volle melk in de pan samen met 2 flinke lepels pindakaas en het halve blokje bouillon . Regelmatig roeren en niet laten koken, terwijl je een halve tomaat, in stukjes gesneden, aan het mengsel toevoegt. Vanaf nu is er eigenlijk geen juiste volgorde meer voor het toevoegen van de overige kruiden. Alleen de tomaat moet er al vrij vroeg in omdat hij dan goed kan oplossen in de saus. Men doet een scheutje zoete ketjap bij de saus en 2 teentjes geperste knoflook. Sambal en suiker kun je naar smaak toevoegen, maar ik raad aan een theelepel sambal en 2 eetlepels suiker. Laat de satésaus wat indikken en voeg langzaam meer melk toe.

De hoeveelheid van dit recept kun je al doende aanpassen door er steeds een beetje melk en pindakaas bij te doen. Ook als de satésaus te waterig is kun je er bijvoorbeeld wat meer pindakaas bij doen. Andersom kun je bij een te dikke saus weer wat extra melk doen.

Tip: koken doe je met je hart en daarom zijn mijn recepten vaak uit de losse pols.

Succes!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dankjewel voor je kladje!